Ambulant betekent dat men niet wordt opgenomen, maar een vaste counselor of therapeut heeft waar men regelmatig op gesprek gaat. Wanneer deze begeleiding niet intensief genoeg is, bieden bepaalde centra ook dagprogramma's aan. Daarbij volgt men in groep een bepaald programma tijdens bijvoorbeeld enkele (halve) dagen per week. Een doorverwijzing hiernaar kan altijd overwogen worden.
De zoektocht naar een herstelgericht netwerk is soms moeilijk. Het maken van nieuwe gezonde vriendschappen is cruciaal in herstel. Ondersteuning in het zoeken van passende zelfhulpgroepen kan een onderdeel zijn van het herstelproces. Ook voor personen die al langer in herstel zitten, is verdere verdieping soms nodig of wenselijk. Een kritische blik naar zichzelf met behulp van het 12 stappen programma kan wonderen doen.
Indien nodig of gewenst kan er afgesproken worden om in uw eigen omgeving aan herstel te werken. Dit kan nodig zijn om het systeem makkelijker te betrekken of om bepaalde problematische situaties als therapeut beter te kunnen inschatten. Ook voor interventies kan er in de eigen omgeving de eerste stap naar herstel gezet worden. Dit gebeurt steeds na overleg om alles veilig en professioneel te doen verlopen.
We proberen verslaving uit de maatschappij te verhelpen door bewustwording en het doorbreken van het stigma omtrent dit onderwerp. Lezingen, voordrachten en gastcolleges helpen daarbij. Het organiseren van informatieavonden over thema’s zoals verslaving en herstel hiervan in al zijn facetten werkt verrijkend en taboedoorbrekend in elke professionele organisatie.
Wanneer iemand een probleem heeft zijn er verschillende vormen van hulp mogelijk. Welke soort hulp aangewezen is, hangt onder andere af van hoe zwaar het probleem is, wat de persoon in kwestie ziet zitten en in welke hulp hij of zij gelooft, om welke afhankelijkheid het gaat en hoe de situatie van de persoon is. In een eerste, verkennend gesprek bekijken we welke vorm van hulp het meeste kans op slagen biedt.
Met vele jaren ervaring in zowel residentiële als ambulante centra in binnen- en buitenland ben ik steeds geïnteresseerd in nieuwe samenwerkingsverbanden. Voor zowel groepssessies als individuele ondersteuning kan ik ingehuurd worden, zelfs om u tijdelijk uit de nood te helpen. Ook intervisie/supervisie voor een professioneel team in de geestelijke gezondheids- of verslavingszorg kan aangeboden worden.
Ik ben socioloog - praktijkgericht orthopedagoog - counselor - ervaringsdeskundige
"Vanuit mijn eigen ervaringen weet ik dat verslaving en het gedrag dat daarbij komt kijken altijd leidt tot wanhoop, vereenzaming, familiale drama’s en levensbedreigende situaties. Het is enorm moeilijk om uit die destructieve cirkel te komen.
Alleen lukte het me ook niet! "
In 2011 heb de stap durven nemen om geholpen te worden. Vanaf dan werd het stilaan duidelijk dat ik niet alleen een opname nodig had, maar mijn hele manier van leven moest opgeven. Zonder deze gespecialiseerde begeleiding zouden de veranderingen waar ik voor koos veel moeilijker geweest zijn. Na twee jaar in herstel ben ik opnieuw gaan studeren en behaalde mijn Master in de Sociologie. Om deze opleiding af te ronden heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar alle mogelijke vormen van nazorg voor herstellende verslaafden. Als zelfstandige ben ik dan beginnen werken in verschillende residentiële en ambulante centra in binnen- en buitenland. Tegelijkertijd heb ik mijn eigen praktijk opgestart om volwassenen en jongeren in herstel te begeleiden doorheen de moeilijke fase na de opname. Om mijn werk nog meer kracht bij te zetten heb ik nog een Professionele Bachelor behaald in de Orthopedagogie met afstudeerrichting Toegepaste Jeugdcriminologie.
Nazorg en individuele gesprekken zijn voor mezelf van cruciaal belang geweest. In deze gesprekken komen in alle vertrouwelijkheid verschillende thema’s aan bod die volledig in het teken staan van herstel en de positieve veranderingen die daarvoor nodig zijn. Ik probeer er dan ook alles aan te doen om herstellende verslaafden te steunen in dit proces en te helpen in de richting van een drugvrij, kwaliteitsvol en gelukkig leven.
Adres: Laurierstraat 2M, 9120 Melsele
Tel: +32 (0)468/56.04.82
Email: info@samcoaching.be
Maandag - Vrijdag: 9u - 19u
Op alle weekdagen
Zondag: niet bereikbaar
Copyright © All Rights Reserved S.A.M. Coaching 2025